Ugrás a tartalomra

Állami látogatás Pápua Új-Guineán

A csendes-óceáni térség szerepe felértékelődik, ezért is fontos a jó kapcsolat Pápua Új-Guineával - hangsúlyozta, Novák Katalin köztársasági elnök, aki állami látogatásra érkezett szerdán Pápua Új-Guinea Független Államba. 
A köztársasági elnök ötven tehetséges pápua új-guinea-i diáknak ajánlott fel felsőoktatási ösztöndíjat Magyarországon. 

Novák Katalin emlékeztetett, hogy első alkalommal látogatott el magyar köztársasági elnök Pápua Új-Guineára, a két ország között pedig csaknem 40 éve jött létre a diplomáciai kapcsolat. Pápua Új-Guinea és Magyarország is keresztény ország, ami szintén alapot ad a két ország közötti jó kapcsolatoknak – jelentette ki Novák Katalin, hozzátéve: a látogatás alkalmat ad arra, hogy megemlékezzenek egy bátor magyar keresztény nőről, Molnár Mária misszionáriusról, aki mintegy 100 éve tevékenykedett itt. 

Molnár Máriára emlékezve csütörtökön felavatták és megáldották azt a harangot, amely a Magyarországi Református Egyház adománya. Novák Katalin a tiszteletére adott programon elmondta, hogy Magyarország a jövő év második felében az Európai Unió (EU) Tanácsának soros elnöke lesz; ez tovább mélyítheti Pápua Új-Guinea kapcsolatát Magyarországgal és az EU-val is. 

Szólt arról is, hogy Magyarországnak sosem voltak gyarmatai, "megtanultuk, hogy tisztelnünk kell a többieket", hogy mindig van valami, amit tanulhatunk a másiktól. "Mi, magyarok tiszteletteljes nemzet vagyunk", Pápua Új-Guinea és Magyarország kapcsolatát is erre a kölcsönös tiszteletre kell alapozni – jelentette ki. Pápua Új-Guinea és Magyarország népe, kultúrája, történelme, földrajzi helyzete egészen más, "közös bennünk azonban a kereszténység" – hangsúlyozta Novák Katalin. 

A köztársasági elnök az ország főkormányzójának feladatait ellátó Soroi Eoe-val a gazdasági kapcsolatok erősítéséről és a környezetvédelemről tárgyalt, és a miniszterelnökkel folytat megbeszélést.