Ugrás a tartalomra

Államfői találkozó Bécsben – Ausztria

Novák Katalin hivatalos látogatáson járt Alexander Van der Bellen újra megválasztott osztrák köztársasági elnöknél Bécsben. A két államfő közötti négyszemközti megbeszélésen szó esett többek között az Ukrajnában zajló háborúról, a kárpátaljai magyarok helyzetéről, az energiafüggetlenség szükségességéről, a bevándorlás és a migráció kérdéséről, valamint a nyugat-balkáni bővítés folytatásának fontosságáról.

A magyar államfő az osztrák elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón elmondta: a megbeszélésen megegyeztek abban, hogy mindketten elkötelezettek a két ország közti stabil kapcsolat fenntartásában, erősítésében, és annak a célnak az elérésében, hogy a két ország minél erősebb szövetséges legyen.

Novák Katalin szerint Magyarország álláspontja, hogy az illegális migráció megállítása érdekében meg kell erősíteni a déli határokat, fókuszálva a szerb és az észak-macedón határra is. 

„Átjárható, nyitott belső határokra és biztos külső határokra van szükség Európában” – emelte ki.

A magyar államfő hozzátette, a menekültek támogatásában egyértelműen azonos véleményen vannak az osztrák elnökkel. Úgy látják, hogy a valódi menekültek támogatása, befogadása humanitárius feladat, a legális gazdasági bevándorlás szuverén nemzeti döntés eredménye lehet, az illegális bevándorlással szemben azonban határozott fellépésre van szükség. 

Magyarország álláspontja az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban egyértelmű – mondta Novák Katalin, kiemelve: elítéljük az orosz agressziót, elítéljük egy szuverén független ország megtámadását, nem ismerjük el az annektált területek Oroszországhoz tartozását, és támogatjuk Ukrajnát. 
Ausztria és Magyarország is a mielőbbi béke elérését szorgalmazza – hangsúlyozta Novák Katalin.

Alexander van der Bellen külön felhívta a figyelmet arra, hogy „Ausztriában talán kevésbé tudják, hogy a háborúnak egy ponton igazán különleges jelentősége van Magyarország számára, ez pedig az Ukrajnában élő magyar kisebbség.” Az osztrák elnök szerint mindnyájunk számára világos, hogy ez a helyzet Magyarországon aggodalomra ad okot. "Ukrajna kisebbségekkel szembeni politikája, hogy óvatosan fogalmazzak, nem mentes minden kritikától" – tette hozzá az osztrák államfő.

Novák Katalin közölte, hogy Magyarország támogatja a nyugat-balkáni országok integrációját. Fontos, hogy a jól teljesítők pozitív, megerősítő üzeneteket kapjanak az Európai Uniótól – tette hozzá.

Elismeréssel szólt az Ausztriában dolgozó magyarok helyzetéről és a magyarországi osztrák befektetésekről, cégekről. Kérdésre válaszolva Novák Katalin elmondta: mintegy 9000 magyart érintett az az osztrák döntés, amely csökkentette az Ausztriában nem osztrák állampolgárként dolgozó családok támogatását. A családtámogatás felfüggesztésére vonatkozó szabályozás visszavonása eredményeként azonban az érintett magyarok hozzájutnak a nekik járó pénzhez.

A magyar köztársasági elnök meghívta osztrák kollégáját Magyarországra, hogy megmutathassa neki az ország szépségeit és értékeit.

Christoph Schönborn bécsi érsekkel való találkozóját követően Novák Katalin a trumaui International Theological Institute Katolikus Egyetemen tartott előadást a hagyományos családmodell fontosságáról, a gyermekvállalás, a családi élet és a karrier összeegyeztethetőségéről, majd válaszolt a diákok kérdéseire.