Ugrás a tartalomra

Államfői látogatás Bécsben

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök beiktatását követő második külföldi hivatalos látogatása – a Vatikánt követően – Bécsbe vezetett, ahol  Alexander Van der Bellen szövetségi elnök fogadta. 

A szomszédság okán is szoros államközi kapcsolatok mellett a magyar államfő személyes múltja szempontjából is fontos látogatás volt ez, hiszen korábban tiszteletbeli konzulként tevékenykedett Ausztriában.

Az államfők megállapították, hogy a jelenlegi, rendkívüli időkben minden eddiginél fontosabb a szomszédos országok közötti jó és kiegyensúlyozott együttműködés, illetve a kapcsolatok folyamatos és rendszeres fenntartása. Dr. Sulyok Tamás osztrák partnerét hivatalos budapesti látogatásra invitálta.

Kölcsönösen egyetértettek abban, hogy a magyar–osztrák kapcsolatok kiválóak. A két ország viszonya stratégiai partnerségen, évszázadokra visszanyúló történelmi összefonódásokon alapul, és a barátság jellemzi. Hozzátették, hogy a két ország gazdasági és kulturális kapcsolatai is kiválóak. 

Alexander Van der Bellen támogatásról biztosította egy bécsi magyar nyelvű középiskola létrehozásának tervét.

Az egyeztetésen a burgenlandi határátkelők forgalomkorlátozása is szóba került. Egyetértettek abban, hogy közös cél a probléma mihamarabbi megoldása, és a határforgalom zavartalanságának biztosítása. Ennek érdekében a kormányok között konstruktív tárgyalások folynak.

Dr. Sulyok Tamás tájékoztatta osztrák partnerét a magyar soros EU-elnökség céljairól, melyek kapcsán a felek hangsúlyozták az EU versenyképessége növelésének fontosságát.

Mindketten kiemelten fontosnak tartották a Nyugat-Balkán országainak mihamarabbi csatlakozását az Európai Unióhoz.

Bécsi látogatása során dr. Sulyok Tamás találkozott Wolfgang Sobotka osztrák házelnökkel is, akivel kétoldalú tárgyalásokat folytatott, többek között az ukrajnai háborúról és a nemzeti kisebbségi jogok védelmének szükségességéről, melynek fontosságával az osztrák házelnök is teljesen egyetértett.

A megbeszélésen szóba került az Európában növekvő antiszemitizmus is, amelyet a Hamász tavaly októberi támadása felerősített. A magyar államfő elmondta: Magyarországon zeró tolerancia van az antiszemitizmust illetően. Kiállunk Izrael mellett, mert joga van az önvédelemhez – jelentette ki dr. Sulyok Tamás, aki elítélte a terrorizmus minden formáját. Hozzátette ugyanakkor, hogy a palesztin nép és a Hamasz közé nem lehet egyenlőségjelet tenni.

A kiváló gazdasági és kulturális kapcsolatokat méltatva a magyar köztársasági elnök kiemelte, hogy éppen idén lesz 100. évfordulója az első külföldi magyar kulturális intézmény, a bécsi Collegium Hungaricum felállításának.

Dr. Sulyok Tamás a megbeszéléseket követően megkoszorúzta Semmelweis Ignác szobrát a bécsi Orvostudományi Egyetemen, majd találkozott az ausztriai magyarság képviselőivel, és a látogatás zárásaként részt vett a magyar EU-elnökség ünnepi nyitókoncertjén.