Ugrás a tartalomra

Törökország kulcsország

Novák Katalin köztársasági elnök a Hősök terén katonai tiszteletadás mellett fogadta a hivatalos látogatásra Magyarországra érkező Recep Tayyip Erdoğant, Törökország elnökét. 

A török elnök megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját, majd ezt követően két államfő a Sándor-palotában folytatta megbeszéléseit, amelyen a két ország közötti kapcsolatok értékelése mellett szó esett az illegális migráció feltartóztatásáról, valamint biztonságpolitikai kérdésekről is. A NATO tagság okán, a két államfő az Észak-Atlanti Szövetség keleti szárnyának kihívásairól, illetve bővítésének nehézségeiről is egyeztetett.

A török elnök magyarországi látogatása alkalmával 13 megállapodás aláírására került sor, köztük a két ország közötti kiemelt stratégiai partnerségi megállapodás aláírására is. 

Novák Katalin örömét fejezte ki, amiért a két ország között családügyi kérdésekben is együttműködés jött létre. 

Novák Katalin és Recep Tayyip Erdoğan egyaránt részt vettek a Magyarország és Törökország diplomáciai kapcsolatfelvételének 100. évfordulója alkalmából elinduló magyar-török közös kulturális évad megnyitóján a Művészetek Palotájában. 

Az ünnepi nyitógála műsorában közreműködtek magyar és török szólisták, a Magyar Állami Népi Együttes zenekara és tánckara, a Magyar Állami Operaház Zenekara, valamint a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium Ankara Állami Modern Táncegyüttese.

Az egy éven át tartó kulturális évadban Magyarországon a török kultúra színe-java mutatkozik be, ezzel egyidőben zajlik Törökországban a magyar kulturális évad programsorozata.

Recep Tayyip Erdoğan elnök idén másodszor látogatott Magyarországra, a két államfő pedig idén harmadszor találkozott személyesen egymással, ami jól kifejezi a két ország közötti stratégiai fontosságú baráti kapcsolatokat.