Ugrás a tartalomra

Novák Katalin kétoldalú találkozókon egyeztetett az ENSZ Klímacsúcsán Dubajban

Novák Katalin köztársasági elnök több ország vezetőjével is kétoldalú megbeszélést folytatott az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban. 

Novák Katalin Níkosz Hrisztodulídisz ciprusi elnökkel a demográfiai problémákról és az Európai Uniós források kérdéséről, Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel a gazdasági kapcsolatok és a turisztikai együttműködés megerősítéséről tárgyalt. Novák Katalint egyúttal állami látogatásra invitálták Vietnámba. 

A magyar államfő Uhnágín Hürelszüh mongol elnökkel a gazdasági kapcsolatokról, a családok támogatásáról és a családi értékek védelméről beszélgetett, valamint meghívta őt a Családbarát Elnökök Hálózatába, amit a mongol elnök örömmel elfogadott. 

Novák Katalin Hamad bin Isza ál-Halifa bahreini királlyal energetikai kérdésekről és a közel-keleti helyzetről tárgyalt, Andrzej Duda lengyel elnökkel a két ország kapcsolatát elemezték, Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel informális találkozón egyeztettek. A köztársasági elnök III. Károly brit uralkodóval arról beszélgetett a megnyitó előtt, hogy milyen várakozásokkal érkeztek a klímacsúcsra. 

A konferencián tartott pénteki beszédében Novák Katalin a család, a gyermekvállalás fontosságára hívta fel a figyelmet. Azt hangsúlyozta, hogy a fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség, a bolygóért érzett felelősségnek pedig előfeltétele, hogy érezzük az élet folytatásának felelősségét is. 

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára az elnöki beszéddel kapcsolatban a közmédiának elmondta: a közönség nagyon jól fogadta a beszédet, amely mindenkit foglalkoztató problémát boncolgatott. Markáns, karakteres, konzervatív véleményt fogalmazott meg Novák Katalin, miszerint ha utódainkkal foglakozunk, ha szeretnénk gyermeket, akkor egyben a bolygónk jövője is foglalkoztat minket – mutatott rá az államtitkár. 

Az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciájának (COP) idén az Egyesült Arab Emírségek ad otthont, a csúcstalálkozón több mint 80 ezer küldött, köztük 140 állam- és kormányfő vesz részt, akiket António Guterres, az ENSZ főtitkára és Mohamed bin Zayid, az Egyesült Arab Emírségek elnöke fogadott. 

Novák Katalin megtekintette a kecskeméti Neumann János Egyetem bemutatkozó standját a dubaji expón. Az egyetem egyedüli magyar kiállítóként egy egyedi tervezésű, hidrogén meghajtású járművel vesz részt a rendezvényen.