Ugrás a tartalomra

Novák Katalin háromnapos látogatást tett Nógrád vármegyében

Novák Katalin köztársasági elnök hétfőn Nógrád vármegyébe látogatott, amelynek során Alsópetényben találkozott a vármegyei vezetőkkel és országgyűlési képviselőkkel is.

A találkozón áttekintették a nógrádiakat leginkább foglalkoztató kérdéseket, majd az államfő fogadta az arab országok Magyarországra akkreditált nagyköveteit, misszióvezetőit, jelezve, hogy az államfői diplomáciában nemcsak Budapest adhat helyet ilyen tevékenységnek, hanem vidéki település is. 

A megbeszélésen a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről, valamint energiabiztonsági és demográfiai kérdésekről volt szó. 

A vármegyei látogatáson – a meghirdetett úgynevezett "kihelyezett Sándor-palota" eseményen – az államfő munkavégzése is kitelepül, így hivatalos határozatokat is hozott Alsópetényben. 

Balassagyarmaton az államfő megkoszorúzta a Civitas Fortissima emlékművet. A köztársasági elnök ellátogatott a balassagyarmati Reménysugár Gyermekotthonba is, ahol olyan gyermekeket gondoznak, akik ideiglenesen vagy tartósan nem lehetnek a szüleikkel. A városi KRESZ-parkban óvodásokkal találkozott. Ezt követően ellátogatott Szécsénybe is, ahol a vármegye egyetlen malmának a munkájával ismerkedett meg. 

A vármegye-látogatás másnapján Karancsberényben a Nógrádi ropigyárat, Sóshartyánban pedig a Baptista Szeretetszolgálat Jelenlét-pontját látogatta meg  Novák Katalin. 

Az államfő Terényben a női polgármesterekkel, a Faluház kertjében rendezett találkozón kijelentette, lehetőséget kell adni arra, hogy "a rajtvonalnál mindenki felsorakozhasson". Ha nincsenek ott azok a nők, akik ugyanolyan jó képességekkel, tapasztalatokkal rendelkeznek, mint a hasonló területeken dolgozó férfiak, akkor "nem lehet belőlük meríteni" – fűzte hozzá. 

Novák Katalin bizakodásra okot adónak nevezte, hogy ma Magyarországon több nő végez az egyetemeken, mint férfi, és szerinte fontos, hogy ne legyen kibékíthetetlen ellentét a családi élet és a hivatás között. 

A köztársasági elnök hangsúlyozta azt is: "ha egymással szemben próbálunk érvényesülni, akkor soha nem fogunk semmire jutni", a közéletben, éppúgy, mint a családban, a női és a férfi szempontra, szerepre egyaránt szükség van. 

Elmondta: a nógrádi látogatás azért különleges, mert most először a Sándor-palota működését is áthelyezték ide; születtek alsópetényi keltezésű határozatok, és olyan találkozók is voltak, amelyekre minden résztvevő Budapestről érkezett. 

Szavai szerint a vármegye-látogatásokat azért kezdte el, hogy felhívja a figyelmet arra, Magyarország milyen gazdag: nemcsak természeti kincsekben bővelkedik ez az ország, hanem értékes emberekben is. 

Célja ezeknek a látogatásoknak az is, hogy a perifériát, azokat a területeket, amelyekre a hétköznapokban kevesebb figyelem irányul, középpontba helyezzük – fogalmazott. 

Novák Katalin a rendezvényen beszélt arról is, hogy erős nőkkel találkozott Nógrádban. Hozzátette: Somssich Gabriella rendőrfőkapitány az erős női vezető jó példája; erősek a balassagyarmati Reménysugár Gyermekotthonban dolgozók, akik fogyatékossággal élő gyerekek mellett állnak helyt nap mint nap, Sóshartyánban a Baptista Szeretetszolgálat programjában részt vevők, a salgótarjáni Wamsler gyár női dolgozói, vagy azok a nők, akik a karancsberényi ropigyárban gyártósor mellett végzik a monotóniatűrést igénylő munkájukat. 

Az államfő arról is beszélt, hogy a női vezetőknek sokszor ugyanolyan konfliktusokat kell megoldaniuk, mint amilyeneket a családban kell menedzselniük. Mindkét területen lényegesnek nevezte a kompromisszumot és az empátiát. 

Novák Katalin megköszönte a találkozó résztvevőinek, hogy egy-egy közösség élére álltak, hozzájárulva, hogy erős közösségek épüljenek Nógrádban is, ahol "nem könnyű az élet". 

Szeretném, ha egyre többen tudnának Nógrádra úgy tekinteni, mint egy rejtett erőforrásra, olyan kincses tartalékra, amelyben még sok felfedeznivaló van – fogalmazott.

Nógrád sorrendben az ötödik vármegye, amelyet meglátogat, legutóbb Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében tett látogatást.