Ugrás a tartalomra
STIPI közlemény

Már lehet pályázni a STIPI „A komponensére", ami fedezi a külföldi egyetemi felvételi költségeit

Újra lehet pályázni a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogram „A komponensére”, mely a világ legrangosabb külföldi egyetemeire felvételizni kívánó fiatalokat segíti pénzbeli támogatással. 

A pályázatokat első körben 2023. november 6. és 27. között lehet benyújtani, ezután a keretösszeg kimerüléséig fogadják a jelentkezéseket. 

A Stipendium Peregrinum fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök. 

A Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram célja a kiemelkedően tehetséges fiatalok külföldi továbbtanulásának anyagi és szakmai támogatása. A program – elsők között a világon – teljes körű finanszírozást biztosít a külföldi tudás megszerzéséhez, melyet később hazánkban is hasznosítanak a magyar fiatalok. 

A STIPI „A komponensének” vissza nem térítendő támogatása a világ legrangosabb egyetemeire jelentkező diákok felvételi eljárásának költségeit fedezi. A támogatás egyebek mellett a felvételi eljárás díjára, a nemzetközi nyelvvizsga díjára és az utazási költségre is fordítható. 

Az ösztöndíjra a 17 évet betöltött, de még 24 év alatti, kiemelkedően tehetséges hazai és határon túli magyar fiatalok jelentkezését várják. 

A kétkörös pályázat első benyújtásának határideje 2023. november 27. (hétfő) 23:59 óra. Utána folyamatosan a pályázati keretösszeg kimerüléséig, de legkésőbb 2024. április 29. (hétfő) 23:59 óráig fogadják a jelentkezéseket.

A Stipendium Peregrinum fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök, a program ötletgazdája és elindítója. A 2020-ban útjára indított ösztöndíjprogram „A komponensével” eddig 216 pályázatot tudtak támogatni összesen 27,1 millió forint összeggel. 

A Stipendium Peregrinum ösztöndíjrendszer három komponense a felvételitől az egyetem befejezéséig nyújt segítséget a magyar diákoknak. Az „A komponens” a felvételi eljárást finanszírozza, a „B komponens” a már felvételt nyert fiatal első évének teljes kiadását fedezi, a „C komponens” a további évek elvégzéséhez biztosít támogatást.

Az ösztöndíjprogram részleteiről és a támogatás lehetőségeiről bővebben a Családpárti Alapítvány honlapján, a csaladpartialapitvany.hu oldalon olvashatnak információt, ahol a pályázók az online pályázatkezelő felület űrlapján keresztül tudják benyújtani a jelentkezéseket. A priorizált intézmények listája a pályázati kiírás mellékletében található meg.

Részletek és további információ:  
- Családpárti Alapítvány oldalán: csaladpartialapitvany.hu
- Nemzeti Tehetség Program Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/nemzetitehetsegprogram.1823

Budapest, 2023. november 07.