Ugrás a tartalomra

Komárom-Esztergom megyében folytatódott az államfő országjárása

Komárom-Esztergom megyében folytatta országjáró körútját Novák Katalin köztársasági elnök. Elsőként a királyok városába, Esztergomba látogatott, ahol megnézte a 2019 óta teljes körű felújítás alatt álló Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyházat, közismertebb nevén az esztergomi Bazilikát. Ezt követően gyertyát gyújtott a 130 éve született Mindszenty József bíboros, hercegprímás sírjánál. 

A Szent Adalbert Központban tartott vállalkozói fórumon tartott beszédében felhívta a figyelmet a családbarát munkahelyek, a családbarát szemlélet fontosságára, amely segíthet a munkavállalók számára összeegyeztetni a családi életet a hivatással. A köztársasági elnök bejelentette, hogy családpárti alapítványt hoz létre, amelynek az lesz a feladata, hogy fenntartsa a családokat segítő kezdeményezéseket, és az alapítvány munkájához partnerségre invitálta a vállalatokat.

Az esztergomi Suzuki autógyár 2700 főt foglalkoztat, de partnerei, beszállítói és 78 tagú országos márkakereskedői hálózata révén mintegy 10 ezer munkavállaló és családja megélhetését biztosítja. Az üzemben tett látogatásakor az államfő kiemelte: „Fontosak azok a cégek, amelyek a magyar emberekbe fektetik bizalmukat, és munkahelyeket teremtenek. A régió, és egyben hazánk egyik legmeghatározóbb szereplője a Magyar Suzuki Zrt..” A köztársasági elnök a társadalmi felelősségvállalás fontosságáról és a cég jövőre vonatkozó terveiről is beszélgetett Atsumi Masato vezérigazgatóval, majd a gyár munkatársainak segítségével közreműködött egy új modell összeszerelésében.

Az államfő Komárom-Esztergom megyei látogatásának második napján az Oroszlányi Bányamúzeum kiállítását nézte meg.   200 méterrel a föld alatt lévő tárnákban járva megismerhető és kézzelfogható minden eszköz, berendezés, amelyekkel a vájárok dolgoztak. Novák Katalin szerint „bányásznak lenni embert próbáló, kemény munka”, és elismerését fejezte ki az egykori és a mai bányászoknak. 

Novák Katalin a Magyarok Kenyere ünnepi programjának fővédnökeként Szomoron részt vett az ünnepi díjátadón, ahol az adományozók tevékenységét ismerte el. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű adományozó program 12 évvel ezelőtt Pécsről indult a magyar gazdák segítő szándékú összefogásával. Mára a Kárpát-medencei gazdatársadalom egyik legjelentősebb karitatív kezdeményezése lett. Az idén felajánlott 1000 tonnányi búzaadománnyal, illetve az annak lisztjéből készült szimbolikus kenyerekkel a rászoruló magyar gyermekekről gondoskodó szervezeteket segítik. A köztársasági elnök azt kérte az adományozóktól, hogy folytassák tovább önzetlen segítőmunkájukat!