Ugrás a tartalomra

"Együtt erő vagyunk, szerteszét gyengeség" – V4 államfői csúcs Pozsonyban

A Visegrádi Négyek államfői csúcstalálkozóján kiderült, annak ellenére, hogy vannak nézetkülönbségek, a tagországoknak továbbra is van közös mondanivalója Európa és a világ számára. A Pozsonyban tartott megbeszélés témája volt az ukrajnai háború, a menekültek megsegítése, az energiaválság, az energiafüggetlenség megteremtése, az Északi Áramlat elleni támadás, az atomenergia létjogosultsága és a tömeges illegális migráció. 

Novák Katalin köztársasági elnök szerint a mielőbbi igazságos béke a cél, hogy Európa a béke szigete maradhasson. Hozzátette: a résztvevők elítélik Ukrajna, azaz egy szuverén független ország fegyveres megtámadását, a putyini agressziót, a civilek elleni támadásokat. Emlékeztetett a Lengyelország kezdeményezésére kiadott nyilatkozatra, amelyhez csatlakozva tizenegy államfő ítélte el ukrán városok tömeges orosz bombázását, amit a nemzetközi jog értelmében háborús bűncselekménynek tekintenek. Hozzátette, büszke a magyar emberekre, hogy gondolkodás nélkül, a háború első napjától fogva segítettek, menedéket, szállást nyújtottak az Ukrajnából menekültek számára. 

Az Európát sújtó energiaválságról, az energiaárak emelkedéséről és az energiafüggőségről szólva a magyar államfő elfogadhatatlannak nevezte az Északi Áramlat gázvezeték elleni támadásokat, amelyeknek mielőbbi kivizsgálását követelik a V4-ek. 

Novák Katalin szerint az illegális bevándorlás miatti fenyegetés és nyomás, illetve egyéb okok miatt szükség van erős, közös válaszok adására a V4 országok részéről. 

„Együtt erő vagyunk, szerteszét gyengeség!” – hangsúlyozta Novák Katalin

Zuzána Čaputová szlovák elnök megismételte, hogy a V4-ek közül három ország katonai segítséget is nyújt Ukrajnának, de ez csak azt jelenti, más utat választottak a béke, a végső cél elérése érdekében. Magyarország álláspontja eltérő, amit tudomásul vesznek. A szlovák államfő szerint vannak olyan területek, ahol létfontosságú a V4 együttműködés, ezt folytatni fogják a jövőben is úgy, hogy tiszteletben tartják egymás álláspontját. 

Miloš Zeman, cseh köztársasági elnök kiemelte, hogy „Visegrád már bebizonyította a fontosságát, amikor megakadályozta azokat a kísérleteket, hogy az illegális migránsokat szétosszák az európai országok között”. Arra kérte az elnöktársait, hogy szélesítsék ki a V4-es csoportot, hogy Szlovénia is mielőbb tag lehessen. 

Andrzej Duda lengyel elnök szerint örömteli, hogy egy baráti csoportban nyitott módon, őszintén vitatták meg a napirenden lévő súlyos témákat. Kijelentette, hogy “tudjuk, mit jelent az orosz agresszió, tudjuk, mint jelent félni az orosz terrortól. Nem akarjuk elfogadni, hogy az orosz agresszió tovább terjeszkedjen a régiónkban” – tette hozzá. A lengyel elnök kiemelte, hogy a globális energiaárak emelkedése okozta magas inflációt és széles körű válságot a V4-ek együttműködve túlélik.