Ugrás a tartalomra

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök a Három Tenger Kezdeményezés Csúcson

A Balti-tenger, a Fekete- és az Adriai-tenger között fekvő 13 ország (Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Ausztria, Horvátország, Románia, Görögország és Bulgária) részvételével minden évben megrendezik a Három Tenger Kezdeményezés (HTK) elnevezésű csúcstalálkozót és üzleti fórumot.

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök a - most Vilniusban tartott - csúcstalálkozón kifejezte Magyarországnak azt a korábbi szándékát és célját, hogy a közép-európai országok közötti politikai, gazdasági, infrastrukturális kapcsolatokat megerősítve, a közös együttműködés révén magasabb szintre emeljék a régió versenyképességét és gazdasági érdekérvényesítő erejét Európában és a világban.  A köztársasági elnök szerint Magyarország számára kiemelten fontos a kölcsönös tiszteleten alapuló gazdasági és diplomáciai kapcsolatok továbbfejlesztése és a közép-, és kelet-európai országok összeköttetése. A HTK Csúcstalálkozón résztvevő államok képviselői közös nyilatkozatot fogadtak el.

A magyar államfő több kétoldalú találkozón is részt vett a vilniusi csúcs során.

Klaus Werner Johannis román elnökkel az országaik közötti kapcsolatok erősítéséről, valamint a Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerségről egyeztetett. Dr. Sulyok Tamás gratulált Romániának a schengeni övezethez való részleges csatlakozáshoz és kiemelte, hogy már régen teljes jogú tagnak kellene lennie az országnak, amit hazánk mindig is támogatott.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélésén Dr. Sulyok Tamás kijelentette, hogy Magyarország elítéli az orosz agressziót, és továbbra is mindent megtesz az Ukrajnából menekültek megsegítéséért és a háborúban álló ország humanitárius megsegítéséért. A magyar államfő szerint meg kell állítani a háborút, így Magyarország továbbra is a mielőbbi tűzszünetben és a fenntartható, igazságos béke létrejöttében érdekelt. Dr. Sulyok Tamás hozzátette: a legfontosabb cél az európai kontinens biztonságának garantálása. A köztársasági elnök felhívta ukrán partnere figyelmét a Kárpátalján élő magyar kisebbség szerzett jogai mielőbbi visszaállításának fontosságára, és garantálására. Kijelentette: jogászemberként úgy véli, hogy egyszerűen vissza kell térni a korábbi állapotokhoz, és vissza kell adni a magyar kisebbséget megillető, szerzett jogokat. A találkozón mindketten kifejezték elkötelezettségüket a párbeszéd és konstruktív tárgyalások további folytatása mellett.

Edgars Rinkēvičs lett köztársasági elnökkel való egyeztetésén Dr. Sulyok Tamás kijelentette, hogy Magyarország NATO-tagállamként megbízható szövetségese Lettországnak. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a Magyar Légierő sorozatosan részt vesz a Balti Légtérrendészeti Misszióban. Hozzátette: a gazdasági együttműködések mellett a kulturális kapcsolatokban is új fejezetek nyílhatnak a két ország között, hiszen Magyarország kész megosztani a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat tapasztalatait Liepājaval, ahol 2027-ben rendeznek ugyanilyen projektet. A magyar államfő nagyra értékelte, hogy a kétoldalú kapcsolatok problémamentesek, és az országaik álláspontjai között tapasztalható eltérő hangsúlyok ellenére mindig nyitottak a párbeszédre.

A Szlovák Köztársaság képviselőjével – Tomáš Taraba miniszterelnök-helyettessel – való egyeztetésén Dr. Sulyok Tamás úgy fogalmazott, hogy mindkét országnak érdeke a stratégiai partneri kapcsolatok erősítése. Egyetértettek és kiálltak a Visegrádi Együttműködés erősítése mellett, amely fontos stratégiai egyeztető és együttműködési fórum. A magyar államfő megerősítette a korábbi gratuláló levelében foglaltakat, hogy hivatalba lépését követően várja Budapestre Peter Pellegrini megválasztott köztársasági elnököt.