Ugrás a tartalomra

Hivatalos, baráti látogatás Szerbiában – Belgrád

Novák Katalin köztársasági elnököt Belgrádban Alekszandar Vucsity szerb elnök fogadta a Serbia Palotában, ahol négyszemközti megbeszélést folytattak. Ezt követően a szerb és a magyar küldöttség tagjai plenáris ülésen vettek részt, majd az államfők közös sajtótájékoztatót tartottak.

Novák Katalin bejelentette a Családbarát Elnökök Hálózatának létrehozását. A magyar államfő szerint „ez egy olyan hálózat lesz, amely a családközpontú, családbarát elnököket tömöríti” - , majd elsőként kérte fel Vucsity államfőt a csatlakozásra. Novák Katalin úgy látja, hogy a szerb államfő személyesen és elnökként is bizonyította, hogy milyen fontosak számára a családok és érdekében és szándékában áll megtenni mindent azért, hogy a fiatalok Szerbiában is támogatást kapjanak családalapítási terveikhez. 

Mindkét elnök hangsúlyozta, hogy a magyar-szerb együttműködés minden korábbinál szorosabb napjainkban. Alekszandar Vucsity rámutatott: ezekért a jó kapcsolatokért köszönet illeti Novák Katalint, aki különböző kormányzati szerepekben, most pedig államfőként segíti ennek a viszonynak a javítását. A szerb köztársasági elnök kiemelte, hogy a kiváló diplomáciai kapcsolatok mellett a gazdasági kapcsolatok is rendkívül gyümölcsözőek. Az infrastrukturális fejlesztésekről beszélve reményét fejezte ki, hogy a Belgrád-Budapest vasútvonal 2025-ig a nehézségek ellenére megépül, és így 2 óra 40 perc alatt el lehet majd jutni egyik fővárosból a másikba.

A szerb államfő kitért arra is, hogy családtámogatási intézkedések meghozatalában gyakran Novák Katalin példáját követte, mivel a népességcsökkenés megállítását célzó magyar intézkedések eddig eredményesnek mutatkoztak.

Novák Katalin megköszönte, hogy a vajdasági magyarok Szerbiától támogatást és gondoskodást kaptak és kapnak a helyben történő gyarapodásukhoz. Kijelentette, hogy Magyarország a szerb uniós tagság elkötelezett támogatója. "Mi, ahogy eddig is, a jövőben is minden alkalommal támogatni fogjuk a mielőbbi európai uniós tagság felé vezető döntéseket”- mondta a magyar államfő. 

A migrációhoz kapcsolódóan Novák Katalin a következőket mondta: „Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a migráció most is létező fenyegetés, most is realitás és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy Európa biztonságát megőrizzük." Hozzátette, hogy ebben kiemelt partner Szerbia.

Ezt követően Novák Katalin találkozott Ana Brnabic szerb kormányfővel, továbbá Vladimir Orlittyal, a Szerb Nemzetgyűlés elnökével.

Szerbiai látogatása végén Novák Katalin Szabadkára utazott, ahol találkozott Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével, akivel felavatták az Újvidéki Egyetem szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karát.